Videre til værktøjslinje

Foredrag

Jeg holder foredrag i foreninger og fora, om eksistens og livs betragtninger, om at være i krise og kaos. Min tese omkring eksistens og livets besværligheder hører til en evidensbaseret type, en faktuel viden om, at livskriser kommer i mange udgaver, former og af mange årsager samt at de er der hele tiden.

Sundhedsnedbrud, sygdomme og kriser som kommer fra jobbet, som stress, udmattelse og træthed, fastlåst i rollerne, som leder, specialist eller opgivelse ved livets forandringer.

Egne erfaringer tager udgangspunkt i det følgende faktum at barndom og ungdom er midlertidige scenarier. Huske at dine egne børn er midlertidige i dit liv. Parforhold er ofte midlertidige. Arbejde og livsopgaver er midlertidige. Det gode helbred er midlertidigt, sygdom er også midlertidigt. Livet kan være midlertidigt kort og dog så endeligt. Din succes er midlertidig. Dit frie fald mod bunden er midlertidigt. Ledelser og kollegaer, konger og regeringer er midlertidige. Din nye og velfungerende bil er midlertidig. Din cykel og din vaskemaskine er midlertidig. Selv din trofaste hund er midlertidig tilstede i dit liv og din verden.

Din arvede genetik og dine sociale forhold samt socialklasse har også indflydelse på ovenstående scenarier. At alt i livet er midlertidigt må føre til, at du må forstå, at din livsførelse skal give mening for dig og dem du er sammen med, på disse præmisser, for livet er også, at der er mellemrum imellem det midlertidige, hvor man skal forholde sig til andre vigtige faktorer som din mulige og helt vilkårlige livslængde.

Denne filosofi hænger ikke sammen med den form for eksistens og livsførelse som kirken, samfundet, familie og den gode historie fortæller, men du skal forholde dig til den, hvis du vil blive stærkere af at kunne overleve.

Når jeg vover, at beskrive emner som eksisten, er det fordi jeg har været i skæbnens kløer på flere måder og flere gange end de fleste og kan bidrage til samtaler, hvor eksistensopfattelsen sættes i spil, for den betyder meget i min tilgang til livet.

Mine interesser i psykoterapi, rådgivning, vejledning, filosofi, teologi, pædagogik, antropologi, psykologi samt ledelse og føring samt ledelsesstile, stiller mig spørgsmål som skal give mening i erkendelsen, om at livet skal være det vigtigste.

Min evne til at leve har den baggrund, at jeg bl.a. har totalsmadret fire biler og fået større ikke dødelige skader. Jeg har haft nærdøds uheld seks gange, druknede i Sønderborg havn som seksårig og blev kastet ud af en totalsmadret bil som elleveårig, senere blevet væk under aftendykning samt troede at en våd faldskærm ret problematisk skulle slå mig ihjel. Jeg har haft lymfekræft, kritisk på sidste stadie og spået aldrig at skulle helbredes og endelig døde jeg Mortensaften 2019 på rigshospitalet, under en hjerteoperation og tilfører ca. seksten andre “near miss” med mit livssamarbejde med “det endelige”.

Når jeg også vover, at vide lidt om at skulle eksistere, lidt op ad bakke, på mit livs vilkår, er det fordi jeg har været alenefar i mange år, efter at mine ældste børns mor blev dræbt, og jeg fik en skøn efternøler som halvtredsårig. Jeg har klaret karriereskift i både modgang og medgang herunder flere ægteskaber m.v., så jeg ved at man skal leve livet medens man har det og at håbet og muligheden for, at udvikle og uddanne sig, skal tages alvorligt. Jeg blev multifaglig både som håndværker og akademiker samt på eksistens, jeg blev et renæssance menneske med den konklusion som er det enkle, at leve i ærlighed, at give af sig selv.

Mit foredrag om eksistens har som udgangspunkt, at gå ind i menneskelig samvær uden fordomme og fordømmelse.

Share