Finmekanisk faglighed

Finmekaniker området: www.fagteori.dk

 

 

 

 

 

Denne side er forklarende på faget finmekaniker.

 

 

Specialist i håndvåben. Der er mange, til et job, udviklede kompetencer og nogle af dem er lidt anderledes fra andres, her er et område som jeg har arbejdet med i mange år.

Våbenteknologi var via historieinteresse i mine unge år supplerende læsestof så da jeg som tekniker kom på Niels Bohrs Inst. blev våbenteknik via faget fysik yderligere interessant.

Med den baggrund og optagelsen i våbenhistorisk selskab samt en efterfølgende funktion i HMAK på et våbenteknisk værksted, gav det en indsigt med dimensioner. I værkstedet fik den stedlige kaptajn ofte en debat med mig om våben. Jeg havde bl.a. ansvaret for alle former for specialvåben.

Så der var viden, teknologi og praktik samt en anvendelig basis for at dyrke dette mere, da jeg ved et tilfælde fik jeg positiv kontakt til konstruktøren at den danske sportspistol Agner M. 80 og dennes producent.

De ansatte mig, sammen med den rare jæger Niels og designeren selv, Bent. Jeg skulle, udover samle og teste, samtidig analysere markedet for yderligere udviklinger af denne pistols specielle facetter, til både politi og militær.

Agner M 80 Saxhøj Products

Så jeg var som konsulent engageret i udvikling af våben set i lyset af mulige eksportområder inden for offentlig bevæbning og private sportsvåben, men tiden var kun delvis med virksomheden.

En bekendt arbejdede i forsvaret og han kontaktede mig for at få mig ind i sin afdeling, ikke mindst for mine evner på det tekniske område men også for min praktiske tilgang til samme.

S&W 357 Magnum JSN Design

Under min tjeneste fik jeg en lettere tilgang til oplysninger, en grundig og yderligere viden inden for det samlede våbenområde og til enkelte våben typer fra verdens store våbenkammer.

I denne periode engagerede jeg mig i debatten om indkøb af håndvåben til det samlede forsvar, jeg fik status via politiet som våbenhandler og tilladelse til at arbejde med ombygninger af våben og således havde jeg selv uhindret adgang til alle de nye håndvåbentyper som jeg kunne ønske at se på, afprøve og anvende.

Ruger 22 JSN Design

Så jeg har rådgivet en del mennesker i disse spørgsmål samt holdt foredrag om den teknologiske udvikling på området, herunder ballistiske egenskaber ved ammunition og deres anvendelighed samt egenskaber.

Som deltids skolechef på værnets grundskoler var det min opgave at få mine lærere til at få de bedste soldater og bedste skytter ud af eleverne.

Derfor engagerede jeg mig aktivt omkring et nyt våbenkøb til det danske forsvar.

Så i – Kamptroppernes tidsskrift nr. 5 1994 under overskriften; Håndvåben til debat, skriver jeg mine input og disse fortsætter i; Kamptroppernes tidsskrift nr. 3 1996 under overskriften; Kritik og krav.

Jeg har i lyset af de efterfølgende års indkøb fået ret i en del af mine krav og antagelser.

Og nu er der slet ikke noget at tale om, det bedste og ikke andet, får den enkelte soldat med sig.

Erfaringer i finmekaniske funktioner omfatter også et halvt års medejerskab af en cykelforretning, en spændende handelsforståelse om menneskers behov for driftssikkerhed også på cykelområdet.
Således fandt jeg min drømmecykel.

 

Share