Kast dit brød på vandet

– og du får syvfold igen – står der et sted i biblen. Det er ikke noget med madspild eller bespisning at gøre. Det har noget med at investere i tilfældet og skæbnen på den måde at forstå, at hvis du gøre godt og det rigtige, så vil disse gerninger på et tidspunkt ramme dig på en positiv og givende måde.

Hvis dette omsættes til politik eller noget så simpelt som pædagogik skal det begribes således, at i stedet for at samle dine penge skal du give dem ud – således at de både kan yngle men også at de ikke belaster dig psykisk. Det giver respekt men også den virkelighed, at du vil blive inddraget i alt hvad dine omgivelser gør for alles bedste.

– Kast dit brød på vandet, du finder det igen efter lang tid, sådan lyder det i Prædikernes Bog kapitel 11 vers 1, citerer Johannes Møllehave og fortsætter:

– Jeg har erfaret det her i mit liv, siger Johannes Møllehave og forklarer energisk:

– Jeg stod engang hos en antikvitetsboghandler, der hed Nørballe, inden på Frederiksberg. Han var uforskammet overfor sine kunder. For eksempel fortalte han mig, at jeg var for dum til at læse den bog jeg var ved at købe. Og til en ung studine, der ville købe et russisk leksikon, sagde han, at det havde hun ikke råd til, og så ville han smide hende ud af butikken. Så sagde jeg, jo hun har, for jeg betaler, jeg er hendes far. Det var jo løgn. Men jeg betalte et leksikon for hende. Så gik der femten år, før jeg en dag ude i lufthavnen blev omfavnet af en dame, der sagde, må jeg ikke nok kysse dig på kinden? Jeg svarede jo, men hvorfor? Hun svarede: Fordi jeg engang stod og ville købe et russisk leksikon, men jeg havde ikke råd til det og så betalte du det! Kan du huske det? Nej, svarede jeg. I dag er jeg professor i russisk, svarede hun.

Share