Navnet er en sammentrækning af ordene “legodt”. I første halvdel af 2015 blev Lego verdens største legetøjsfirma mål på omsætning med et salg på $2,1 mia., og overgik dermed Mattel, der havde et salg på $1,9 mia.[3][4] Den 11. august 2017 annoncerede selskabet at Niels B. Christiansen ville overtage embedet som ny CEO fra 1. oktober samme år.

I sommeren 2021 annoncerede koncernen, at man efter flere års forskning havde udviklet en bæredygtig plasttype til brug i Lego-klodser, som er fremstillet af genbrugsplast. Forskerne havde endnu ikke fundet en måde at farve plasttypen på endnu.[5]

Navnet “LEGO” er en sammentrækning af ordene “legodt”. Navnet betyder dog også på latin enten “jeg samler”, “jeg sammensætter” eller “jeg læser”. Disse yderligere betydninger, hvoraf de to første er meget relevante, gav først mening, da virksomheden begyndte at lave plastikklodser med knopper (legoklodser), sådan at de kunne sættes sammen.

28. januar 1958 kl. 13:58 indgav virksomheden patentansøgning på rør i Lego-systemelementer. Titlen lød: ”Kasseformede elementer med koblingsorganer”. Rør i elementerne bevirkede, at elementerne kunne holde langt bedre sammen. Patentet betragtes som Lego-systemets grundpatent. Det er dog ikke dette patent, der er hovedårsagen til LEGO-systemets og LEGO-koncernens succes. Vigtigere er selve LEGO-systemet.

I modsætning til andre firmaer, der har markedsført ”kasseformede elementer med koblingsorganer”, har LEGO-koncernen i udviklingen af nye elementer sikret, at alle nye elementer passer sammen med alle tidligere frigivne elementer. Det er sikret ved, at man i LEGO-koncernen har udarbejdet og overholdt præcise elementstandarder, der beskriver kravene til Lego-systemelementer. Fundamentet i systemet er standarder for: moduler, koblinger og regler for, hvordan systemet anvendes.

1978 tog Lego patent på LEGO-figuren, tegnet af Jens Nygaard Knudsen, som stadig befolker virksomhedens modeller.

Lego fører hvert år 200 internationale retssager[7] for at beskytte deres navn og varemærke.