Bageren & kogekonen

Bageriet blev købt som et industribageri uden udsalg. Årsagen var, at der var mange af den slags og at vi, en kammerat og jeg, satsede på at levere til cafeer og restauranter samt butikskæder lokalt og i København.

Vi gik i gang, min partner skulle sælge, en bager skulle bage og jeg skulle vedligeholde bageriet og køre varer rundt. At tænke sig, at der i en lille Hyundai I10 kan være 25 kasser brød.

Jeg havde bageriet ved siden af havende tjeneste i Søværnet som faglærer, jeg havde travlt fra tidlig morgen til sen aften.

Ting har det med at komme bag på mennesker, jeg sov tit i bageriet og mange syntes det var underligt at jeg altid var træt, jeg skulle nok til lægen.

Vi opdagede, at jeg havde lymfekræft, sidste niveau og var ved at dø. Så jeg måtte afhænde bageriet til min partner og finde vejen til overlevelse.

Men jeg elsker at bage brød og at få forskellige smage frem, det gør jeg nu hjemmefra. Men jeg savner maskinerierne og rutinerne.

Sjovt nok så elsker alle kulturer og folkeslag grill mad.
Det må være genetisk fra den gang vores fælles forfædre væltede elefanter ind over bålet for at kunne føde familien eller stammen. Her er lidt inspiration til en påskemiddag, men også et billede hvordan jeg laver mad.

Hvad med en forret hvor det eren grovhakket tunsalat med snittede saltagurker og finthakkede løg i let mayonaisedressing  pyntet med frisk dild, kogte grønne asparges og en stribe røget laks pålagt en skefuld sort stenbiderrogn, dertil frisk salat som bund oven på hjemmelavet ristet speltbrød.

Hovedretten er en ovnstegt lammekølle stukket med frisk mynte og smurt med hvidløgspuré. Dertil smørristede forkogte og uskrællede menukartofler i timian og havsalt. Haricot vertes og majs vendt i en smule persille smør. Serveres med sød mynte gelé og peberflødesauce.

On the side – hjemmelavet kigærtemos/hommus med citron og olivenolie, pyntet med sort oliven tappanade.

On the side – drænet yoghurt med spidskommen og let saltede friske småt skårne agurker.

Efterret – Æblekage i smuldret smørdej, friskskårne danske madæbler blandet med jumbo rosiner og mandler, drysset med kanelsukker. Dertil creme fraice eller softice.

Forretten kan holde til en let sødlig og frugtagtig hvidvin.

Hovedretten som er lidt tung vil måske kunne bære en Ripasso Valpolicella, og øldrikkeren kunne prøve en Blåbærøl.

Desserten går til en hedvin af den friske slags.

Min egen afslutning ville være følgende; 1/3 del Morgan Rom Gold, 1/3 del Roses Lime og 1/3 del dansk vand med lidt brus og en stor isterning.

CocaCola ad libitum og en Cerut Vanille vil runde det hele, men kun hvis du har været i kirke og talt med lægen.

Bon appetit med kaffe og scones til afslutning.

Primitiv madlavning er en sjov aktivitet for voksne og børn.