Våbentekniker & specialist

De seneste arbejdsår, som lærer på tekniske skoler, har jeg undervist og fungeret som den eneste i landet, lærer i faget våbenmekaniker. Begrundet i stor faglighed på tekniske, historiske samt viden i anvendelse er der en rød tråd som startede med en barndom, med frihedskæmpere og deres våben i familien, der var jagt på gårdens jorde, så våben har altid været i nærheden. Senere da jeg var først i tyverne tog en bekendt kontakt,  denne arbejdede i forsvarets efterretningstjeneste. Han ville gerne have mig ind i sin afdeling, ikke mindst for mine evner på det tekniske område men også for min praktiske tilgang til våben og teknik. Senere drog jeg erfaringer fra skydninger i forsvaret med alle håndterbare våben.

Under min tjeneste fik jeg en lettere tilgang til oplysninger, en grundig og yderligere viden inden for det samlede våbenområde og til enkelte våben typer fra verdens store våbenkammer. Så jeg har rådgivet en del mennesker i disse spørgsmål samt holdt foredrag om den teknologiske udvikling på området, herunder ballistiske egenskaber ved ammunition og deres anvendelighed samt egenskaber.

Som deltids skolechef på værnets grundskoler var det min opgave at få mine lærere til at få de bedste soldater og bedste skytter ud af eleverne. Men jeg havde jo både teori og praksis med sammen med ballistikkens hemmeligheder.

Herunder er egne våben fra stålskabet, forskellige våben, nok til et mindre oprør mod antidemokratiske elementer.M1 Garand 30-06
G3 M75 7.62
Howea 9 mm
Remington 30.06
Sidelås lavet på teknisk skole hvor jeg var lærer

Specialist i håndvåben betyder, at det er et område som jeg har arbejdet med i mange år. Våbenteknologi var via historie interesse og med den baggrund og optagelsen i våbenhistorisk selskab samt en efterfølgende funktion i HMAK på et våbenteknisk værksted, gav det en indsigt med dimensioner. I værkstedet fik den stedlige Kaptajn B ofte en debat med mig om våben. Jeg havde bl.a. ansvaret for alle former for specialvåben.

Så der var viden, teknologi og praktik samt en anvendelig basis for at dyrke dette mere, da jeg ved et tilfælde fik jeg positiv kontakt til konstruktøren at den danske sportspistol Agner M. 80 og dennes producent.

De ansatte mig, sammen med den rare jæger Niels og designeren selv, Bent. Jeg skulle, udover samle og teste, samtidig analysere markedet for yderligere udviklinger af denne pistols specielle facetter, til både politi og militær. Så jeg var som konsulent engageret i udvikling af våben set i lyset af mulige eksportområder inden for offentlig bevæbning og private sportsvåben, men tiden var kun delvis med virksomheden. Efterfølgende mine aktiviteter hos BAN var jeg i en del af forsvaret ombygger og designer af våben af alle slags, billeder af disse er herunder. Jeg blev akkrediteret våbenhandler og var aktiv i resten af firserne indtil midt halvfemserne.

Astra 25″ ombygget med ekstra pibe og lyddæmper

En Astra cal. 25″ med dæmper og speciallavet pibe og lagt i en kontormappe, det kunne være en “sidste chance model” eller kontorchefens løsning ved krise.

Ruger 22″ ombygget af mi

Ruger i Cal. 22″ med ændret form, tilpasset lyddæmper og skulle kunne være soldatens “tæt på værktøj”.

En åben opgave til en Sjakalen type

Inspireret af filmen Sjakalen, lavede jeg en lille kasse som kunne være i en “fjallraven kånken” så den kunne skjules som elevmateriale, indholdet var en riffel og pistol begge nedtagelige til mindre stykker og med kikkert for en høj præcision.

I denne periode engagerede jeg mig i debatten om indkøb af håndvåben til det samlede forsvar, jeg fik status via politiet som våbenhandler og tilladelse til at arbejde med ombygninger af våben og således havde jeg selv uhindret adgang til alle de nye håndvåbentyper som jeg kunne ønske at se på, afprøve og anvende. Som deltids skolechef på værnets grundskoler var det min opgave at få mine lærere til at få de bedste soldater og bedste skytter ud af eleverne.

Norsk slire kniv renoveret

Derfor engagerede jeg mig aktivt omkring et nyt våbenkøb til det danske forsvar.

Så i – Kamptroppernes tidsskrift nr. 5 1994 under overskriften; Håndvåben til debat, skriver jeg mine input og disse fortsætter i; Kamptroppernes tidsskrift nr. 3 1996 under overskriften; Kritik og krav.

Jeg har i lyset af de efterfølgende års indkøb fået ret i en del af mine krav og antagelser. Og nu er der slet ikke noget at tale om, det bedste og ikke andet, får den enkelte soldat med sig.

  •  

 

  •  

 

  •  

 

  •  

 

  •  

 

  •