På teknisk museum i Helsingør står der en motor som er ulig andre og teknisk set meget interessant.

https://en.wikipedia.org/wiki/Opposed-piston  engine

Den ser som  på billedet og var lavet til, at anvende diesel som brændstof, hvilket er sjældent i luftfart grundet de lave temperaturer som er i de forskellige flyvehøjder, dieselolien tykner simpelthen, hvis det ikke bliver opvarmet eller fortyndet på forskellig måder og med sikre metoder.

Flyet motoren har siddet på, er en BV 138, kaldet den flyvende træsko eller Anders And – og er den eneste af typen på museet som er tilbage i funktionel stand.

Denne nye Jumo 205D endte på museet, med en frisk historie, at en ung polytekniker, som også var frihedskæmper, stillede om morgenen d. 5. maj 1945 på Luftmarinestationen Margretheholm. Han fik lov til at kigge sig omkring. Han fandt denne Jumo 205D, endnu ikke pakket ud. Han fik lov til at tage den med sig og den har været brugt til undervisning på maskinretningen, på Polyteknisk Læreanstalt.

Junkers motor i BV 138 var en 6 cylinder 2- takts motor, med ventilløs længdeskylning og 12 stempler. Den har et vandret symmetriplan, som stemplerne arbejder henimod og væk fra i takt. Foroven og forneden er stemplerne forbundet via plejlstænger til hver sin krumtapaksel. Disse er forbundet med tandhjul, som ses forrest på motoren, og som sikrer, at stemplerne arbejder ordentligt sammen. I forreste cylinder er længdeskylningen vist: forneden er ind – portene, og foroven er ud – portene. Det er nødvendigt med tvangsskylleluft så derfor kompressoren bagest på nederst krumtapaksel. Brændstof dyserne sidder selvfølgelig i symmetriplanet.

 

Motoren er høj men ganske smal (se også motorgondolerne på BV 138), og mon den kunne konkurrere med benzin motorerne ang. vægt. pr. hk. Den var kendt for at støje med alle de tandhjul og kompressoren, og den trak 3 røgstriber efter sig, pga. dieselolien.

Motorens tilblivelse hænger sammen med manglende motorkraft i Junkers store et motors transport fly af typen Junkers Ju 52 1 m ( står for 1 motor).

Der var flere tiltag og afprøvninger med andre motortyper mest af typer som bruger benzin, modsat Jumo type 204 og 205.